Pluimvee 73 - juni 2021

Page 6

Spierafwijkingen bij vleeskuikens Vleeskuikens groeien de laatste decennia steeds sneller. Dat komt niet alleen door verandering van hun genetische samenstelling, maar ook door verbetering van huisvesting, voeding en management. Vooral de toename in filetgewicht bij vleeskuikens is opmerkelijk. Bij de toename van het slachtgewicht van vleeskuikens, gecombineerd met de groeicurve om tot dit slachtgewicht te komen, zien we een aantal spierafwijkingen optreden die de kwaliteit beïnvloeden. Hier bespreken we de belangrijkste. Geen van deze spierafwijkingen zijn duidelijk herkenbaar bij de levende kip en worden daardoor vaak pas tijdens het slachtproces opgemerkt.

DEEP PECTORAL MYOPATHY Deep pectoral myopathy (DPM) wordt ook wel ‘green muscle disease’ genoemd. Bij deze aandoening is er geen sprake van een besmettelijke ziekte, maar gaat de diepe borstspier kapot door problemen met de bloedtoevoer. Hoe ontstaat het? De diepe borstspier ligt tussen het borstbeen en de filet (de oppervlakkige borstspier) en is betrokken bij het bewegen van de vleugels. Vleeskuikens zijn erg gespierd en deze spier heeft daardoor nog maar weinig ruimte om dikker te worden. Als het kuiken zeer druk gaat klapperen met de vleugels, krijgt deze Green muscle disease (Bron: NVWA) Vroege fase green muscle disease (Bron: GD)

6 - Pluimvee, juni 2021

spier extra bloedtoevoer. Op deze manier zorgt het lichaam ervoor dat de spier voldoende aanvoer van zuurstof heeft en voldoende afvoer van afvalstoffen. Het gevolg van al dat extra bloed is dat de spier tijdelijk wat dikker wordt. Als de spier is samengetrokken, is hij kleiner dan in ontspannen toestand. Als de spier in deze toestand te veel opzwelt door het extra bloed, dan kan een situatie ontstaan waarin de spier niet meer de ruimte heeft om normaal te ontspannen. De druk zal dan zo groot zijn, dat de bloedvaten bij de spier worden dichtgedrukt, waardoor het bloed de spier niet meer kan verlaten. Er kan dus ook geen nieuw bloed meer bij, waardoor het spierweefsel zal afsterven door een tekort aan zuurstof en opstapeling van afvalproducten. Het spierweefsel kan hierbij groen verkleuren. Vandaar de naam ‘green muscle disease’.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.